Azez’de “Senin Hayalin Suriye” Konferans Dizisi Başladı

Yazıcı-dostu sürüm

Azez Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’de ve Suriye Güvenli Bölge’de üniversite eğitimine devam eden Suriyeli gençlerin “Gelecek için benim de sözüm var!” diyerek hayallerini anlatacakları yeni bir konferans dizisi başlattı.  Gençlerin nasıl bir Suriye ve dünya arzuladıklarını anlatacakları “Senin Hayalin Suriye” adlı konferans dizisinin ilki 9 Şubat 2022 tarihinde gerçekleşti.

Azez Yunus Emre Enstitüsü, Suriye Güvenli Bölge'de 17 Eylül 2020 tarihinden bu yana Türkçe öğretimi kursları, kültür-sanat programları düzenleyerek bölgede savaşın izlerini silmeye çabalıyor ve kültürel etkileşim içerikli bir vizyon ile çalışmalarını sürdürüyor.  2022 yılı kültür-sanat planı doğrultusunda "SINIR-SIZ" teması belirlenerek dilde, kültürde, sanatta sınırları ortadan kaldıran, ortak geleceğe sanatın dilini konuşarak yürümeyi esas alan bir anlayış benimsendi.

Senin Hayalin Suriye konferans dizisinin ilk konuğu Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencisi Gufran Elfaris oldu. 2015 yılında ailesiyle birlikte savaş sebebiyle Suriye’nin Hama şehrinden kaçarak Türkiye’ye yerleşen Gufran Elfaris konuşmasında savaşın iç dünyasında tamir olunamaz olumsuzluklarını, geride bıraktığı hatıralarını, Türkiye’nin uzattığı el ile tekrardan yeşeren hayallerini ve geleceğin Suriye’sine dair düşüncelerini dinleyicilerle paylaştı.

“İKİ KİMLİK TAŞISAM DA VATANIM TEKTİR”

Gufran Elfaris konuşmasında şu konulara temas etti: “Yaklaşık 6 yıl önce Türkiye’ye gelme kararı aldık. Daha önce ülkemizden, evimizden ayrılacağımızı hiç tahmin etmemiştik çünkü biz evimizden 2 gün bile ayrı kalamıyorduk. Bombalar şiddetlenince ve hava saldırıları artınca daha güvenli olduğunu düşündüğümüz yerlere kaçıyorduk ama devamlı başka yerlere gitmektense evimizde ölmeye de razıydık. Evimizdeki her ağacın, her çiçeğin, her taşın bizim için ayrı bir hikâyesi var. Belki bu sözler abartılı gelebilir ama bu evin çiçekleri, ağaçları bizimle beraber büyüdü. Savaşın dayanılmaz bir noktaya gelmesinden sonra Türkiye’ye göç etmeye karar verdik. Bu göçte yaşadığımız onca zorluğa rağmen can güvenliğine sahip olmamız en büyük kazancımızdı.

Yaşadığım travma uzun yıllar üniversite eğitimime devam etmemi engelledi. Suriye’de başladığım eğitime yıllar sonra Hitit Üniversitesinde devam edebildim. İlahiyat Fakültesi’nin yanı sıra uluslararası ilişkiler de okumak istiyorum. Benimle aynı kaderi yaşayan binlerce kardeşim gibi iki kimliğim olsa da vatanım tektir. Türkiye’ye gelmem aslında vatan kavramını Suriye’nin dışına çıkararak iki ülkeyi bir bütün olarak görmemi sağladı.”

“YENİ SURİYE’NİN TEMELİNDE EĞİTİM, İYİ YETİŞTİRİLMİŞ İNSAN OLACAK”

“Savaş bittikten sonra eski Suriye’yi istemiyoruz yepyeni bir ülke doğacak çünkü biz artık eskisi gibi değiliz. Aslında göçün sadece olumsuz yönlerine bakıyorduk hâlbuki olumlu yönleri de var. Türkiye başta olmak üzere dünyanın farklı farklı ülkelerine göç ederek farklı kültürlerle tanıştık, yeni diller öğrendik, farklı insanlarla bağ kurduk. Dolayısıyla her yeni günde yeni şeyler öğrendik. İşte yeni Suriye’nin temelinde bu bilgi yumağı, kültürel kazanımlar ve teknolojik birikim olacak. Özellikle dünyayı bilen, özgürlüklere açık, kendi değerlerinden kopmayan iyi yetiştirilmiş insanlar yeni Suriye’nin temelini oluşturacaklar.”

“YENİ SURİYE’NİN TARİHİ SURİYELİ GENÇLERİN ELİYLE YAZILACAK”

“Öyle bir ülke inşa edelim ki herkes orada yaşamak istesin. Bir gün her şey normalleştikten sonra Suriye’ye döndüğümde Türkiye’nin bize kucak açtığı gibi yeryüzündeki tüm insanlığa kucak açan bir Suriye hayal ediyorum. Yeni Suriye’nin tarihi yazılacak ama bu defa Suriyeli gençlerin elleriyle yazılacak ve yepyeni bir Suriye doğacak.”

“BAYRAĞA SAYGI TÜRKİYE’DE HERKESİN DİKKAT ETTİĞİ BİR KONUDUR”

Programın son bölümünde dinleyiciler tarafından Gufran Elfaris’e sorular yöneltildi. “Türkiye’de sosyal yaşamda dikkatini çeken en önemli husus nedir?” sorusuna Elfaris şöyle cevap verdi:

“Türk kardeşlerimiz bayrağa ve millî değerlere çok dikkat ediyorlar. Millî bayramlarda veya millî marş okunurken sokak ortasında saygı duruşunda bulunan insanları görebilirsiniz. İnsanlar marşın okunduğu programa dâhil olmasa da saygı da kusur etmezler. Bizler de bayrağımızın kolay kazanılmadığı düşüncesini hiçbir zaman akıldan çıkarmayarak kutsallarımıza saygılı olmayı öğrenmeliyiz. Bilimi, teknolojiyi, sanatı ve bütün kültürlere saygıyı temel ilke kabul eden bir özgürlük mücadelesinin temsilcileriyiz.”

Program Azez Yunus Emre Enstitüsü Sınır-sız Müzik Atölyesi öğrencisi udî Yahya Abu Arida’nın ud icrası ve hediye takdimi ile sona erdi.

Senin Hayalin Suriye konferans dizisi Aralık 2022’ye kadar her ay düzenlenecek olup konuşma metinleri yıl sonunda Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak bir kitapta yayımlanacaktır.