Azez’deki Gezici Kültür Merkezi, Yeni Menzillere Merhaba Demeye Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

YOLLARDAYIZ - Gezici Kültür Merkezi 17 Haziran 2022’de Azez’de başladığı yolculuğuna Kilis, Mardin, Hatay ve Gaziantep programlarının ardından Suriye Güvenli Bölge’de devam ediyor.

T.C. İçişleri Bakanlığı himayelerinde hayat bulan “YOLLARDAYIZ-Gezici Kültür Merkezi” projesi; Eğitici Valideler Derneği (EVADER) öncülüğünde Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile yürütülüyor.

 

“BİNLERCE İNSANIN HAYATINA DOKUNACAĞIMZA YÜREKTEN İNANIYORUM”

Azez Yunus Emre Meydanı’nda 17 Haziran 2022 tarihinde kamu görevlilerinin ve halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik mesajının okunmasıyla başlanıldı. Sayın Cumhurbaşkanı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“YOLLARDAYIZ - Gezici Kültür Merkezi” tanıtım programına davetiniz için çok teşekkür ediyorum. Suriye’nin kuzeyinde güvenli hale getirdiğiniz bölgelerde kültürel iletişim faaliyetleri yapmak üzere çıktığınız bu anlamlı yolculuğun hayırlı olmasını temenni ediyorum. Her yaş grubuna hitap edecek etkinliklerle binlerce insanın hayatına dokunacağımıza yürekten inanıyorum. Bu düşüncelerle tüm katılımcıları en kalbî duygularla selamlıyor, projenin geçmesinde emeği geçenleri tebrik ediyorum.”

Programa; T.C. İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Kilis Valisi Recep Soytürk, Azez Yerel Meclis Başkanı Muhammed Hamdan Yusuf, AFAD Eğitim Dairesi Başkanı Nalan Aydın, EVADER Başkanı Hatice Çakmak ve Yunus Emre Enstitüsü Suriye Güvenli Bölge Koordinatörü Fikret Çıtak katıldı.

YOLLARDAYIZ - Gezici Kültür Merkezi amacına uygun olarak çocukların ilgisini çekecek ve onları eğlendirirken eğitecek her türlü oyun, kitap, kırtasiye malzemesi ve materyalle donatıldı. 14 metrelik bir eğitim TIR’ından oluşan Gezici Kültür Merkezi en az 20 farklı atölye çalışmasının yapılabileceği şekilde hazırlandı. Gezici Kültür Merkezi kapmasında düzenlenmesi planlanan atölyeler ise şöyle sıralanıyor:

* Akıl ve Zekâ Oyunları Atölyesi

* Boyama Atölyesi

* Çevre, Farkındalık ve Geri Dönüşüm Atölyesi

* Çocuk Tiyatrosu Atölyesi, Trafik Eğitimi Atölyesi

* Değerler Eğitimi Atölyesi

* Dil ve Kültür Atölyesi, Oyuncak Yapımı Atölyesi

* Edebiyat Atölyesi, Afet Eğitimi Atölyesi

* Fen Bilimleri Atölyesi, Uçurtma Yapım Atölyesi

* Geleneksel Oyunlar Atölyesi

* Gölge Oyunu Atölyesi

* Hayal Gücü Atölyesi

* Karikatür/Resim/Çizim Atölyesi

* Masal Atölyesi

* Origami Atölyesi

* Tarih Atölyesi

* Temel İlk Yardım Eğitimi Atölyesi

HEDEF 12 AYDA 10 BİN KİŞİ

Proje aracılığıyla 12 aylık süreçte 10 bin kişiye ulaşılması amaçlanıyor. Öncelikli hedef grup arasında 5-15 yaş arası, dezavantajlı ve savaş mağduru çocuklar bulunuyor. Böylelikle örgün ve yaygın eğitime devam eden öğrencilerle birlikte aile bireylerini, savaş mağdurlarını, yetim çocukları yeni bir hayata dâhil edebilmek, devletin en ücra noktada bile görünmesini sağlayarak Türkiye’nin bilimsel, kültürel birikiminin aktarılmasına katkı sağlayabilmek, iki ülke arasında kültürel etkileşime aracı olmak ve bölgenin ihtiyaçlarını daha yakından yaşayarak gözlemleyebilmek hedefleniyor.

 

KİLİS’TE 2 BİN 24 ÇOCUĞA ULAŞILDI

T.C. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun desteğiyle çalışmalarını sürdüren Gezici Kültür Merkezi 27 Haziran-22 Temmuz 2022 tarihleri arasında Kilis’te faaliyetlerini sürdürdü.

27 Haziran’da Kilis Cumhuriyet Meydanında, 28-30 Ağustos ve 1 Temmuz’da Kilis Elbeyli Geçici Barınma Merkezinde, 4-6 Temmuz’da Umut İlkokulunda, 19-22 Temmuz’da ise Yunus Emre İlkokulundaydı. Maske tasarımı, el işi, duygular, yaratıcı drama, öykü tamamlama, masal anlatımı, geleneksel Türk oyunları, film gösterimi, takı-aksesuar tasarımı, boyama, oyunlarla temel Türkçe, anahtarlık yapımı, jenga atölyeleriyle toplamda 2 bin 24 çocuğa ulaşıldı.

MARDİN’DE 2 BİN 295 ÇOCUK GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİNİ ZİYARET ETTİ

Mardin’de 1-12 Ağustos tarihleri arasında faaliyetlerde bulunan Gezici Kültür Merkezi 2 bin 295 çocukla beraber olmanın mutluluğuyla gönüllere dokundu ve hatıralarına yüzlercesini ekledi.

Mardin rotasında Kızıltepe Turgut Özal İlkokulu ve Ortaokulunda, Kızıltepe Borsa İstanbul İlkokulu ve Ortaokulunda, Ortaköy Cumhuriyet İlkokulu ve Ortaokulunda ve Gökçe Anaokulunda öykü, yaratıcı drama, mangala, satranç, origami, yüz boyama, afet farkındalık eğitimi gibi atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

 

HATAY’DA 17 ATÖLYE

15-18 Ağustos’ta Yayladağı Geçici Barınma Merkezine, 19-24 Ağustos’ta Boynuyoğun Geçici Barınma Merkezine ve 25-28 Ağustos’ta Antakya EXPO 2021’e misafir olan Gezici Kültür Merkezi, Hatay’da 17 atölye (boyama, el işi-kitap ayracı yapımı, yaratıcı drama, duygular, bambu çubuklarla maket yapımı, dikkat geliştirme, mozaik, yüz boyama, yapboz, akıl-zekâ oyunları, mangala, origami, öykü, seramik, geleneksel Türk oyunları, afet farkındalık eğitimi, mektup yazma) adüzenlenleyerek bin 869 çocukla beraber oldu.

GAZİANTEP’TE FARKLI OKULLARA ZİYARET

Gezici Kültür Merkezi Gaziantep’te farklı okullara misafir oldu. 1-2 Eylül’de Merveşehir Ortaokulunu, 5-6 Eylül’de Edebali İlkokulunu ve 7-8 Eylül’de Hüseyin Çelik İlkokulunu ziyaret eden Gezici Kültür Merkezi bin 333 minik misafirini ağırladı. Yaratıcı drama, el işi-kitap ayracı yapımı, dikkat geliştirme, geleneksel Türk oyunları, öykü tamamlama, trafik eğitimi gibi atölyelerle tebessüme ortak olduk.

GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİ AZEZLİ ÇOCUKLARI SEVİNDİRDİ

YOLLARDAYIZ-Gezici Kültür Merkezi, 3 Ekim 2022 itibariyle Suriye Güvenli Bölge’de faaliyetlerine tekrar başlamıştır.

3-6 Ekim’de Azez Yazıbağ İlk ve Ortaokulunda dil-kültür, boyama, tarih atölyelerinin yanı sıra Yeni Suriye’nin istikbali olan çocuklarımızla farklı oyun atölyeleri gerçekleştirildi.

GEZİCİ KÜLTÜR MERKEZİ AFRİNLİ ÇOCUKLARI ZİYARET ETTİ

9 Ekim’de zeytin ağaçlarıyla süslü Afrin’de faaliyetlerine başlayan Gezici Kültür Merkezinin ilk durağı Şehit Abdülkadir Salih İlkokulu oldu.

“YENİ BİR HİKÂYE YAZMAK İÇİN YOLLARDAYIZ”

YOLLARDAYIZ - Gezici Kültür Merkezinin Türkiye ve Suriye Güvenli Bölge’de yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi almak için www.yollardayiz.org adlı genel ağ sayfası ziyaret edilebilir. Ayrıca Facebook, Twitter ve Instagram üzerinden @yollardayizgkm günlük olarak atölyeler ve faaliyetler hakkında paylaşım yapılıyor.

Kardeşlik yolunun kararlı yolcusu Gezici Kültür Merkezi şair Sezai Karakoç’un,

“Mursiye’de, Tunus’ta, Mısır’da

Kudüs’te, Mekke’de, Konya’da

Malatya’da, Şam’dayız

Yolları bir urgan gibi

Ayağına sarmış bir Muhyiddin’iz.”

Mısralarından ilhamla YOLLARDAYIZ - Gezici Kültür Merkezi, her daim YOL’da olan sadece sureti değişen YOLDAŞLAR ile YOLLARDA olmaya devam edecek.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...

Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği ve Dakar Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu...

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal...

Nijerya'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandıTürkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal...