Brunei’de Eğitim Diplomasisi Faaliyetleri Büyük Bir İvmeyle Devam Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Asya kıtasında gerçekleştirdiği eğitim diplomasisi faaliyetleri çerçevesinde Brunei’de iş birliği yaptığı eğitim kurumlarının sayısını artırmaya devam ediyor.

Enstitünün 2023 yılı için belirlediği “1 milyon kişiyi Türkçe ve Türk kültürüyle tanıştırma” hedefi doğrultusunda büyük bir hızla başladığı çalışmalarına Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü (IBTE) ile yapılan Türkçe öğretimine ilişkin iş birliğini ekledi.

T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçiliğinin himayelerinde, 16 Ocak 2023 tarihinde Yunus Emre Enstitüsü ve Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü (IBTE) arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza törenine T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçisi Prof. Dr. Hamit Ersoy ve IBTE Teknik Eğitim Direktörü Hj Zamri Hj Sabli iştirak etti.

Yunus Emre Enstitüsü ve Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü arasında imzalanan mutabakat zaptıyla iki ülkede bulunan öğrencilere ve akademisyenlere birçok fırsat sağlanacak.

BRUNEİ’DE ÜNİVERSİTE PERSONELİ TÜRKÇE ÖĞRENECEK

İki ülkede de eğitim kurumları arasında uzun vadeli iş birliğinin tesis edilmesi amacıyla imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde Yunus Emre Enstitüsü tarafından Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü, Brunei Teknoloji Üniversitesi ve Sultan Şerif Ali İslam Üniversitesi personeline yönelik Türkçe kursları başlatılacak.

Mutabakat zaptı kapsamında dil bilim, sanat, tarih ve kültür alanları başta olmak üzere çok sayıda alanda iş birliği yapılabilecek, iki ülke arasında ortak kültürel projeler ve faaliyetler gerçekleştirilecek.

İKİ ÜLKE ARASINDA EĞİTİM ALANINDA İŞ BİRLİĞİ GENİŞLETİLİYOR

Büyükelçi Ersoy, bu mutabakat zaptının Yunus Emre Enstitüsü ile Brunei’deki eğitim kurumları arasında imzalanan üçüncü anlaşma olduğunu ve bundan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

İki ülke arasındaki eğitim ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını belirten Ersoy, iki halk arasında daha fazla sosyal etkileşim sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.

Ersoy, söz konusu mutabakat zaptına ilişkin, “Mutabakat zaptından kurumlar, öğrenciler ve akademisyenler yararlanacak. Bu durum, daha fazla ortak eğitim, araştırma ve örnek uygulama sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Mezkûr anlaşma, Türkiye’nin “Yeniden Asya Girişimi” dış politika girişimine bağlılığını gösterirken politikanın dört ayağından ikisini oluşturan akademik iş birliğini güçlendirme ve halklar arasında etkileşimi geliştirmeyi hedefliyor.