Görme Engeli Türkçe Öğrenmesine Engel Olamadı

Yazıcı-dostu sürüm

Kahire Yunus Emre Enstitüsünün çevrim içi Türkçe kurslarına katılan Mısırlı görme engelli Ahmed Muhammed’in Türkçe sevgisinin önünde hiçbir engel duramadı.

Ahmed Muhammed, Türkçe öğrenmesine ilişkin “Türkçemi en üst seviyeye çıkarmaya kararlıyım.” dedi.

Arap coğrafyasında yer alan tüm ülkelerde olduğu gibi Mısır’da da Türk dili ve kültürüne yoğun bir ilgi var. Özellikle gençler arasında Türkçe bilmek bir prestij unsuru olarak kabul edilmekte. Bu gençlerden biri de 23 yaşındaki Mısırlı Ahmed Muhammed.

Mısır’ın Minya kentinde yaşayan Muhammed, henüz 10 yaşındayken geçirdiği bir hastalık sebebiyle görme yetisini yitirmiş. Buna rağmen eğitimine ara vermeyen Muhammed, şu an Ezher Üniversitesinde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

Lise döneminden beri Türk tarihine büyük ilgi duyan Muhammed, Gazneliler, Selçuklular ve Osmanlılar gibi tarihteki önemli Türk devletleri hakkında araştırmalar yapmış. Kendi tabiriyle “şahane” Türk tarihi hakkında Arapça kaynakları sınırlı bulan Muhammed, bu sebeple Türkçe öğrenme hayali kurmaya başlamış.

Yaşadığı Minya şehrine uzak olduğu için başkent Kahire’de bulunan Yunus Emre Enstitüsünün yüz yüze Türkçe kurslarına kayıt olamayan Mısırlı genç, Türkçe öğrenme serüveninin nasıl başladığını şu sözlerle anlattı:

“İlk önce YouTube üzerinden Türkçe öğrenmeye başladım. Bir gün kız kardeşim Kahire Yunus Emre Enstitüsünün çevrim içi kurs duyurusunu sosyal medyada gördü. Bana söyleyince hemen kursa başvurdum. Şu anda birinci kuru tamamladım. Türkçemi en üst seviyeye çıkarma hususunda kararlıyım.”

“HAYALİM TÜRKİYE’DE İSLAM TARİHİ VE TÜRK EDEBİYATI ALANINDA DOKTORA YAPMAK”

En büyük hedefinin Türkiye’de doktora eğitimi almak olduğunu vurgulayan Muhammed, şunları söyledi:

“Hayalim Türkiye’de İslam tarihi ve Türk edebiyatı alanında doktora yapmak. Türkiye çok gelişmiş bir ülke. Benim gibi insanlar için birçok kolaylık sağlıyor. Türkiye’de görme engelli insanların okuyup yazması için kullanılan bir alfabe yöntemi olan Braille yöntemini öğrenerek Türkçe kitapları bu şekilde okumayı planlıyorum.”

KURS ARKADAŞLARIYLA BULUŞMAK İÇİN 6 SAAT YOL GELDİ

Kahire YEE Koordinatörü Emin Boyraz, Muhammed’in kendileri için çok özel ve engel tanımayan biri olduğunu; Enstitü olarak Mısır’ın her yerinden her kesime hitap edecek şekilde faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.

Minya kentinde yaşayan Muhammed’in, babasıyla birlikte 6 saatlik yolu aşarak Kahire’deki merkezlerini ziyarete geldiğini belirten Boyraz, “Merkezimizde hocası ve çevrim içi sınıf arkadaşlarıyla buluştu. Tüm sınıf arkadaşları kurs boyunca kendisine yardımcı olmuşlar. Sesli kayıt yapıp ona göndermişler.” dedi.

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...