İşkodra’da “Dualı Gömlekler” Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

İşkodra Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Dualı Gömlekler” sergi açılışında Hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, Müzehhibe Ayşe Vanlıoğlu ve 13 kişilik çalışma grubu tarafından hazırlanan birbirinden değerli 30 eser sanatseverlerle buluştu.

Açış konuşmasını yapan Enstitü Koordinatörü Sn. Zafer Kıyıcı Osmanlı padişahlarının giydiği dualı gömleklerin Tokyo ve Köln ardından İşkodra’daki sanatseverlerle buluşturmanın sevincini anlatırken Türk tezyini sanatlarının birçok örneğinin görüldüğü eserlerin görsel bir şölen niteliğinde olduğunu dile getirerek Tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve Hat sanatçısı Dr. Mehmet Vanlıoğlu’na teşekkürlerini sundu.

“SANAT BİR TOPLUMUN GEÇMİŞİNİ VE GELECEKLERİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIR”

T.C. Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Sn. Metin Bulut konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Sanat bir kültürün geçmişini ve gelenekleri günümüze ve geleceğe taşıyan en önemli etkenlerdendir. Bu serginin İşkodra’da açılması Türkiye-Arnavutluk ilişkilerinin kültür alanında da etkin olduğunu gösterir.

“Dualı Gömlekler” projesinin mimarlarından Hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu sergideki eserlerin sınıflandırması, eserlerde uygulanan sanat dalları, kullanılan teknikler ve çalışmalar hakkında genel bilgilendirmenin ardından şu sözlerle konuşmasını tamamladı:

“Muhteşem Ecdadımızı, fikr-i cemil, yâd-ı cemil maksat ve bir kültür hizmeti gayesiyle ele aldık. Ben size şahdamarınızdan daha yakınım. Âyet-i celîlesinin bir tecellisi olarak gömleklerde, Allah’ın azametini ve gücünü üstlerinde hissederek tavır ve davranışlarını düzenleyen, Osmanlı Padişahlarının, komutanlarının ve yiğitlerinin, yedi asırlık tarih sayfasındaki his, davranış ve ruh yapısına ilgi çekmek istedik.”

ANTON KAFTALLI’NIN KEMANINDAN OSMANLI PADİŞAHLARININ BESTELERİ

Dualı Gömlekler sergisinin açılışı T.C. Tiran Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Sn. Metin Bulut, İşkodra Vali Yardımcısı Sn. Felek Kasemi, İşkodra Belediye Başkanı Sn. Voltan Ademi, İşkodra Sanat Galerisi Müdürü Sn. Fatmir Juka, İşkodra “Luigj Gurakuqi” Üniversitesi Dış İlişkiler Sorumlusu Sn. Erard Çurçija, eğitim görevlileri, sanatçılar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Yoğun ilgi ve beğeni toplayan sergi açılışı kapsamında Anton Kaftalli’nin kemanıyla canlandırdığı Osmanlı padişahlarının besteleri büyüleyici bir atmosfer oluşturdu.

Sergi, sanatçılara teşekkür plaketi  ve üst düzey katılımcılara dualı gömlek hediye takdiminin ardından ikramlar ile son buldu.

Diğer Etkinlikler

Türkiye'nin tarihi ve doğal güzelliklerini gösteren 40 fotoğrafın yer aldığı "Türkiye Yüzyılı" sergisi, Londra ...

Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de hat, ebru, tezhip, kat'ı ve minyatür sanatlarından eserlerin yer aldığı Türk...

Fransa'nın başkenti Paris'te 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında 4 Türk kadın ressamın eserlerinin yer aldığı...

Rusya’nın başkenti Moskova’da “Türkiye’den Manzaralar” temalı resim sergisi açıldı.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün...