Kadim Şehrin Sesi Dünyaya Açılıyor

Yazıcı-dostu sürüm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve YTB kurumları Kahramanmaraş’ın sesini dünyaya duyurmak için işbirliği yapıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü arasında Uluslararası Kültürel İşbirliği Protokolü ve aynı zamanda Enstitü ile Sütçü İmam Üniversitesi arasında İşbirliği ve Tanıtım Protokolü imzalandı.

 

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, TİKA ve YTB kurumlarının işbirliğinde gerçekleştirilecek etkinlik ve faaliyetler ile Kahramanmaraş uluslararası arenada tanıtılacak.

T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sayın Dr. Serdar Çam’ın teşrifleri ile 16 Eylül 2020 tarihinde, Kahramanmaraş ilinde bir dizi kültürel ve sanatsal çalışma düzenlendi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Yunus Emre Enstitüsü arasında Uluslararası Kültürel İşbirliği Protokolü ve aynı zamanda Enstitü ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) arasında İşbirliği ve Tanıtım Protokolü imzalandı. Bakan yardımcısı Dr. Serdar Çam’ın teşrifleriyle, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, TİKA Başkanı Serkan Kayalar ve YTB Başkanı Abdullah Eren’in hazır bulunduğu imza töreninde bakanlık kurumları ile Belediye ve Üniversite arasında Türkçe öğretimi, kültür-sanat, edebiyat, arkeoloji, gastronomi, bilim ve eğitim alanında imzalar atıldı.  Bu alanlar dahilinde tanıtım günleri, uluslararası şiir ve edebiyat festivalleri, uluslararası kültür festivalleri gibi etkinlikler düzenlenmesinde karar kılındı.

KAHRAMANMARAŞ DÜNYAYA EDEBİYAT KÖPRÜSÜ KURUYOR

Yunus Emre Enstitüsü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan uluslararası kültürel işbirliği protokolü ile Maraş şehri dünyanın birçok noktasında odak şehir haline getirilecek. Özellikle Edebiyat Şehri olarak bilinen ve her yıl Uluslararası Şiir ve Edebiyat Festivaline ev sahipliği yapan şehir, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yurt dışından getirilecek yazarlar, şairler, editörler, mütercimler ve yayınevi temsilcileri ile edebiyat köprüsü kurulacak. Enstitü ayrıca, Türkiye Günleri Projesi ile şehrin tarihi, turistik, kültürel ve ekonomik imkânlarının yurt dışında tanıtılması adına Enstitü ofislerinin bulunduğu ülkelerde Kahramanmaraş Günleri projesini hayata geçirecek.

SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ İLE EĞİTİM İŞBİRLİĞİ

Türkiye’nin bilimsel birikimini yurt dışında tanıtmak ve Türkçenin yurt dışında öğretimini yaygınlaştırmak amacıyla, Üniversite ile Yunus Emre Enstitüsü arasında işbirliği protokolü imzalandı. Eğitim, bilim, kültürel etkinlikler ve Türkçe öğretimini kapsayacak protokol ile Üniversitenin daha çok yabancı öğrenci çekmesinin yolu açılacak. Enstitünün uluslararası alanda akredite olan ve birçok ülkede yabancıya uygulanan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) için de işbirliği yapılacak. Üniversite ile yapılacak işbirlikleri arasında Türkçe Öğretmenliği,  Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ve Türkoloji mezunlarına yönelik olarak uygulanan “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Sertifika Programı”nın Üniversite bünyesinde indirimli olarak yapılması da yer alıyor.

KUDÜS VE MARAŞ’IN ŞAİRİ NURİ PAKDİL ANILDI

Kudüs Şairi olarak bilinen ve "Yedi Güzel Adam"dan birisi olan hem Kudüs hem de Maraş sevgisi ve heyecanı ile büyümüş ve hayat sürmüş Nuri Pakdil Türkiye’den ve Filistin’den yazar ve şairlerin katıldığı panelde anıldı. Kahramanmaraş Kalesi'nde düzenlenen ve  Duran Boz'un moderatörlüğünü üstlendiği panele konuşmacı olarak Necip Evlice, yazar Mevlana İdris ve  gazetecilik yıllarında Nuri Pakdil ile röportaj yapan Filistinli yazar ve gazeteci Khalil Al- Assali de katıldı. Panelde ayrıca Pakdil'in Kudüs ile kavuşmasının ardından söylediği "Kudüs'ü Filistin'i çok seviyoruz. Filistinliler bizim ezeli ebedi kardeşlerimizdir" sözüne de atıf yapıldı. 

Pakdil’in hayatında Kudüs ve Maraş’ın öneminin vurgulandığı panel öncesinde, TİKA tarafından Pakdil’in Filistin ziyaretinden fotoğrafların yansıtıldığı bir sergi de düzenlendi. Sergide ayrıca TİKA’nın kuruluşundan bu yana Filistin’e yönelik proje ve çalışmalarının yer alacağı bir bölümde misafirlerin beğenisine sunuldu.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER BAKAN YARDIMCISI DR. SERDAR ÇAM İLE BİR ARAYA GELDİ

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Serdar Çam, Kahramanmaraş ziyareti kapsamında KSU’da eğitim gören uluslararası öğrenciler ile bir araya geldi. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından her yıl binlerce öğrencinin üniversite eğitimi için uygulanan Türkiye Bursları Programı ile eğitim gören öğrenciler eğitim ve şehir hayatları ile ilgili deneyimlerini bakan yardımcısı ile paylaştı.

 

Diğer Etkinlikler

Fas'taki Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Sale kentinde özel ihtiyaç sahipleri için iftar programı...

Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Türkiye'yi temsilen katıldığı Ritam Mediterana Festivali'nde Türk kültürünü ve  ...

Yunus Emre Enstitüsü tarafından hazırlanan Türkiye’nin kültür dergisi .tr 28. sayısıyla okurlarıyla buluşuyor....

Londra Yunus Emre Enstitüsü tarafından 21 Nisan 2020 tarihinde çevirim içi olarak Kültür Sanat Konuşmaları Serisi...