Malezya’da Yeni İş Birliklerine İmza Atıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Yunus Emre Enstitüsü tarafından yürütülen Türkiye Akademik ve Bilimsel İş Birliği Projesi (TABİP) kapsamında Düzce Üniversitesi, Malezya’da yeni uluslararası iş birliklerine imza attı.

TABİP Proje Uzmanı Furkan Koca, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Uğraş, Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ile Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Hasırcı’dan oluşan heyet, Malezya’da 4 ayrı üniversite ile gerçekleştirdiği toplantılar sonrası, üniversitenin ihtisaslaşma alanları olan “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ile Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı” konularında yeni uluslararası iş birliklerine imza attı.

İlk gün Malezya’nın köklü üniversitelerinden International Islamic University ile görüşmeler yapan heyet; helal gıda, doğal ürünler, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi konuları içeren iş birliği fırsatlarını müzakere etti. Sonrasında iki üniversite arasındaki iş birliği sözleşmesine Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve International Islamic University Rektörü Prof. Dr. Dzulkifli Abdul Razak imza attı.

29 Ekim tarihinde yapılan diğer bir görüşme Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Kuala Lumpur ofisinde gerçekleşti. TABİP ve Düzce Üniversitesi heyeti, UTM’nin Bioproduct Development Center isimli Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ürünleri üreten merkezinin direktörü Prof. Dr. Hesham Al-Enshasi ile görüşerek, üretilen ürünler ile ilgili fikir alışverişinde bulundu.

Ziyaretin ikinci gününde TABİP ve Düzce Üniversitesi heyeti, International Islamic University Hastanesi’ni ziyaret ederek potansiyel iş birliklerini görüştü. Universiti Malaysia Pahang ziyareti ile devam eden heyet, özellikle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp ürünlerinin seri üretimi ve küresel pazara satışı konusunda önemli iş birliklerine imza attı.

Heyetler arası görüşmelerden sonra, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ve University of Malaysia Pahang Rektörü Prof. Dr. Wan Azhar Bin Wan Yusoff tarafından, iki üniversite arasında “Memorandum of Understanding” iş birliği anlaşması imzalandı. TABİP kapsamında atılan imzaların ardından heyet, Universiti Malaysia Pahang tarafından üretilen ürünler hakkında bilgilendirildi. Görüşmede ortak Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyeti yürütülmesi de kararlaştırıldı.

Ziyaretin üçüncü ve son gününde, TABİP’in hali hazırda iş birliği içerisinde olduğu Universiti Putra Malaysia’nın (UPM) Biyokütle Teknoloji Laboratuvarı’nı ziyaret eden heyet, ortak Ar-Ge ve Ür-Ge imkânlarını müzakere ederek Malezya programını tamamladı.