Moritanyalı Subaylar Türkçe Sertifikalarını Aldı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Moritanya ordusunda görev yapan subayların Türkçe öğrenmeleri için 6 aylık bir kurs programı düzenledi. YEE'nin Moritanya Jandarma Komutanlığında Şubat 2021’de başlattığı Türkçe kursu, 29 Temmuz 2021 tarihinde sona erdi. Türkçe öğrenen subaylar düzenlenen törenle sertifikalarını aldı. Törene Moritanya Jandarma Genel Komutanlığından General Mohamed Abellahi Taya, Albay Mohamed Yebra Eminou ve Albay Mohamed Eyde ile Türkiye'nin Nuakşot Büyükelçiliğinden İkinci Kâtip Geçici Maslahatgüzar Halil Atik ve İçişleri Bakanlığı Müşaviri Jandarma Albay Kürşat Soysal katıldı.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ BAĞLAR ORTAK DİLLE DAHA DA GELİŞECEK

General Taya, törende yaptığı konuşmada Türkiye ve Moritanya arasındaki bağların ortak dille daha da gelişeceğini ve bu dilin Türkçe olmasının yerinde bir karar olduğunu belirtti. Taya, kursun sürekli hâle getirilmesi talebini dile getirdi.

YEE adına kursta görev yapan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Mehmet Akif Alkaya, Türkçe öğretim sürecine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"A1 ve A2 düzeyine yönelik 6 aylık kursumuzda öğrencilerin dört temel becerisi geliştirilmiştir. Kursiyerlerimiz Türkçeyi basit düzeyde konuşabilecek, anlayabilecek, dinleyebilecek ve yazabilecek seviyeye ulaşmışlardır. Jandarma askerlere günlük hayatta kullanılan ifadelerin yanı sıra askerî temel eğitim düzeyinde yer alan ve meslekî hayatlarında sıklıkla kullanacakları basit emir cümleleri de öğretilmiştir."

Alkaya ayrıca askerlere kurs sırasında Kapadokya ve Pamukkale başta olmak üzere Türkiye'nin tarihî ve turistik mekânları ile silahlı insansız hava araçları (SİHA) dâhil ülkenin yerli üretim savunma teknolojileri konusunda bilgiler verildiğini kaydetti.

TÜRK DİZİLERİYLE DİL ÖĞRENİMLERİNİ PEKİŞTİRİYORLAR

Kursta aldıkları Türkçe eğitimi hakkında düşüncelerini paylaşan subaylar, kendilerini Türkiye'deki askerî eğitime hazır hissettiklerini, süreç boyunca Türk dizilerinin de dil öğrenimlerine katkı sunduğunu belirtti.

Subaylar, dil öğrenim sürecinde izledikleri "Uyanış: Büyük Selçuklu", "Kuruluş Osman" ve "Söz" gibi diziler ile dinledikleri şarkıların Türkçelerini geliştirdiğini dile getirerek Türk tarihi ve yaşamı hakkında bilgi edindikleri ifade etti.

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...