Senegal’de Yerel Kurumlarla İlişkiler Güçleniyor

Yazıcı-dostu sürüm

Dakar Yunus Emre Enstitüsü, Senegal’de çok sayıda yerel kurumla iş birliği yapmaya ve yüzlerce öğrenciyi Türk kültürünün çatısı altında bir araya getirmeye devam ediyor.

Dakar Yunus Emre Enstitüsü ile Afrika Okul Destek ve Teşvik Merkezi (CACSUP) arasında 18 Ocak 2023 tarihinde eğitim alanında iş birliği anlaşması akdedildi.

Enstitünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen imza töreninde, Dakar Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Merve Işık Efe ve CACSUP Başkanı İbrahima Eloi Sarr hazır bulundu.

İmza törenine T.C. Dakar Büyükelçisi Ahmet Kavas, CACSUP öğrencileri ve Türk kurumlarının temsilcileri de iştirak etti.

Dakar YEE Koordinatörü Merve Işık Efe imzalanan protokole ilişkin “2020 yılından bu yana, Dakar Yunus Emre Enstitüsünde yüz yüze Türkçe kursları veren Enstitümüz, çevrim içi Türkçe kursları olanağını da Senegallilerin istifadesine sunmak istedi ancak çevrim içi ders için gerekli olan teknik imkânların yetersizliği ve internete erişimin sınırlı olması gibi sebeplerle bu kurslara her ne kadar yoğun ilgi gösterilse de başvuru oranlarının düşük kaldığı görüldü.” ifadelerini kullandı.

Koordinatör Efe, “CACSUP ile imzaladığımız bu iş birliği anlaşması çerçevesinde, CACSUP’un tüm öğrencileri Enstitümüz tarafından düzenlenen çevrim içi Türkçe kurslarından ücretsiz olarak istifade edebilecek. Ayrıca, Enstitümüzün sınıfları ve gelişmiş teknik altyapısı Dakar’da bulunan CACSUP öğrencilerinin çevrim içi derslere katılabilmesi için öğrencilerin istifadesine sunulacak.” değerlendirmesinde bulundu.

YÜZLERCE CACSUP ÖĞRENCİSİ TÜRKÇE KONUŞACAK

İmzalanan iş birliği anlaşması kapsamında, CACSUP öğrencileri Senegal’in her yerinden Yunus Emre Enstitüsünün çevrim içi Türkçe derslerine katılabilecek.

İnternet erişimi ya da gerekli teknik imkânı olmayan öğrenciler ise Dakar Yunus Emre Enstitüsündeki sınıflarda akıllı tahta aracılığıyla derslere girebilecek.

İlk etapta Enstitüde 2 ayrı sınıfta 20 öğrenciyle başlayan uygulama, yakın zamanda Senegal’in diğer şehirlerinden çevrim içi olarak katılacak öğrencilerle devam edecek.

Enstitü tarafından 2023 yılının sonuna kadar en az 500 öğrencinin kurslara katılarak Türkçe öğrenmesi hedefleniyor.

DAKAR YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ FAALİYETLERİ

Senegal’in başkenti Dakar’da 2017 yılında faaliyetlerine başlayan Dakar Yunus Emre Enstitüsü, Türkçenin ve Türk kültürünün Senegal’de geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla geleneksel Türk okçuluğundan Türk el sanatlarına, Türk müziği etkinliklerinden gastronomi faaliyetlerine kadar çok sayıda alanda Türkiye’nin zengin kültürel mirasının tanıtımını yapıyor.

100. YILDA 1 MİLYONA DOĞRU

Yunus Emre Enstitüsü, 5 kıtada faaliyetlerini yürüten temsilcilikleri aracılığıyla gerek saygın yerel kurumlarla yapılan iş birlikleri gerekse yüz yüze ve dijital ortamda Türkçe öğretimi faaliyetleriyle Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında “1 milyon kişiye Türkçeyi ve Türk kültürünü tanıtma” hedefini gerçekleştirmeye yönelik çalışmalarına hızla devam ediyor.