Türkçe Yeterlik Sınavı, Dünya Çapında Yoğun Bir Katılımla Gerçekleştirildi

Yazıcı-dostu sürüm

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi eğitim ve kariyer imkânları dolayısıyla Türkiye’yi tercih ederek “Türkiye hayallerini” gerçekleştirmek için Türkçe Yeterlik Sınavı’na başvuru yapıyor.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı olan Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS) 5 Ağustos 2023 tarihinde dünyanın farklı coğrafyalarında yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Türkçeyi ikinci veya yabancı dil olarak öğrenen bireylerin Türkçe dil yeterliklerinin ölçülmesi amacıyla yapılan Türkçe Yeterlik Sınavı uygulamasına Türkiye’den ve dünyanın farklı noktalarından çok sayıda başvuru yapıldı.

Türkçe Yeterlik Sınavı’nın 2023 yılının üçüncü uygulaması, 32 ülkede 35 sınav merkezinde iki binden fazla adayın katılımıyla eş zamanlı olarak yapıldı.

Enstitü tarafından geliştirilen Avrupa Dil Sınavları Geliştiricileri Birliği (The Association of Language Testers in Europe - ALTE) onayını (Q-mark) alarak Türkçenin ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı olan Türkçe Yeterlik Sınavı’nda Türkiye ile ilgili hayallerini gerçekleştirmek isteyen çok sayıda kişinin okuma, dinleme, yazma ve konuşma bölümlerinde Türkçe dil becerileri ölçüldü.

Özbekistan’dan Rekor Başvuru

Türkçe Yeterlik Sınavı’na başvurunun yapıldığı yerler arasında başvuru yapan aday sayısına göre sırasıyla Özbekistan, Azerbaycan, Türkiye, Suriye Güvenli Bölge ve Kazakistan yer aldı.

2023 yılının üçüncü uygulamasında Özbekistan’dan rekor sayıda başvuru yapıldı. Özbekistan’daki devlet makamları tarafından Türkçenin dil tazminatı verilen diller arasına eklenmesi ve Özbekistan’da eğitim ile kariyer imkânlarında önemli bir yere sahip olmasından dolayı Türkçe, ülkede kilit bir unsur hâline geldi. 

Ülke genelinde tercih edilen Rusça ve İngilizce gibi diller arasına Türkçe de eklenerek Özbekistan’da Türkçe kariyer dili konumuna ulaştı.

Türkçenin İlk ve Tek Uluslararası Geçerliğe Sahip Dil Yeterlik Belgesi

2013 yılından itibaren periyodik olarak yılda üç kez kâğıt tabanlı uygulanan TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerileri ölçülüyor; Türkçe Yeterlik Sınavı’nda başarılı olan adaylara puanlarına göre B2 ve C1 düzeylerinde “Türkçe Yeterlik Belgesi” veriliyor.

Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’deki üniversitelerde Türkçe hazırlık bölümüne gitmeden eğitimlerine başlayabiliyor. Türkçe Yeterlik Belgesi, iş başvurularında ve kariyer planlamalarında belge sahiplerine büyük bir avantaj sağlıyor.

Türkiye’de eğitim ve kariyer imkânlarında sağladığı ayrıcalıklarla uluslararası alanda Türkçe Yeterlik Sınavı’na gösterilen ilgi her geçen uygulamada daha da artıyor.

Türkçe Yeterlik Sınavı’nın sonuçları “sinav.yee.org.tr” internet adresinden ilan ediliyor.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde, Ankara ve İstanbul'da 27 Nisan 2024...

Dünyanın dört bir yanında çok sayıda kişi eğitim ve kariyer imkânları dolayısıyla Türkiye’yi tercih ederek “Türkiye...

Yunus Emre Enstitüsünün dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan temsilciliklerinde ve Ankara’da 13 Ocak 2024 tarihinde...

Yunus Emre Enstitüsü, Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Türkçenin dünyada yankılanması amacıyla büyük çaplı Türkçe...