Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları, Rumen Basınında Yankı Uyandırdı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün medya bağlamında Türkiye’nin diğer ülkeler ile arasındaki ilişkilerinin güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirdiği “Medya Buluşmaları” adlı programı, Türk basınının yanı sıra Rumen basınında da geniş yer aldı.

Romanya’nın saygın medya kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı program, Kanal D Romanya, UZPR, Radyo UZPR, Mangalia News, Ultima Ora, S247, Agerpres, G4 Medya, Main News, Veridica, Contra Atacul Argeşului, Romedia, Ziarul de Arges olmak üzere birçok yerde haber yapıldı.

Kanal D Romanya

Türkiye ile Romanya arasında güçlü bir bağ var. Türk ve Rumen gazeteciler, özel bir toplantıya katılarak bilgi alışverişinde bulundular

Türkiye ve Romanya arasındaki bağlar giderek güçleniyor. Bunun kanıtı ise iki ülke arasındaki ekonomik, siyasi, askerî ve kültürel ilişkilerdir. Bu bağlamda, ilişkilerin geliştirilmesinde medyanın nasıl daha aktif bir rol oynayabileceğine ilişkin düzenlenen programda Rumen ve Türk gazeteciler bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulundu.

“Rumen medyasında Türkiye’ye ve Türk kültürüne gösterilen ilgi her geçen gün artıyor”

Rumen medyasında Türkiye’ye ve Türk kültürüne gösterilen ilgi her geçen gün artıyor. Samimi ve dostane bir ortamda, birçok Rumen ve Türk gazeteci ile medya kuruluşlarının temsilcileri tarafından iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl daha iyi bir noktaya getirilebileceği konusunda görüşmeler gerçekleştirildi.

Romanya ile Türkiye Arasındaki İlişkiler Giderek Güçleniyor

Kanal D Haber Sunucusu ve Yöneticisi Mihai Ghita, “Türkiye ve Romanya arasındaki ilişkiler çok iyi. Kanal D Romanya olarak bizim de çok katkımız olduğunu düşünüyorum. Türk dizilerinin yayınlanmasıyla birlikte Rumenler, Türkiye’yi daha çok merak etmeye ve ilgi duymaya başladı. Çok daha fazlasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok yakınız ve aynı değerlere sahibiz.” ifadesini kullandı.

“Romanya’yı ve Romanya gündemini doğru bir şekilde yansıtmak adına bizim için çok verimli bir toplantı oldu”

Türkiye Gazetesi Temsilcisi Fatih Selek, “Türkiye’ye gittiğimizde Romanya’yı ve Romanya gündemini doğru bir şekilde yansıtmak adına bizim için çok verimli bir toplantı oldu.” diye konuştu.

“Türk dizileriyle birlikte bu dostluk giderek artıyor”

Türkiye’den Haber Global Temsilcisi Özgür Feyiz, “Türkiye ile Romanya arasında aslında uzun yıllardır bir dostluk var. Bu geçmişten, tarihten gelen bir dostluk ve Türk dizileriyle birlikte bu dostluk giderek artıyor.” dedi.

“Bugün burada iki ülkenin medyasını buluşturduk”

Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, “Medya Buluşmaları programımız için Türkiye’den ve Romanya’dan önemli gazetelerin ve televizyonların müdürlerini davet ettik. Bugün burada iki ülke medyasını buluşturduk.” ifadesini kullandı.

İki Ülke Arasındaki Yakın Bağlar Medya Aracılığıyla Güçlendiriliyor

Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, “Bu sivil girişimin, medya iletişimi açısından iki ülke arasında zaten yakın olan bağların güçlendirilmesine yardımcı olacağına inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Stratejik ilişkilerin yanı sıra medyanın iki toplumu bir araya getirme gücünün de ele alındığı oturumlara, Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her zamankinden daha yakın olduğu vurgulayan yetkililer de katıldı.

T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, “2011 yılından beri stratejik ortağız, NATO müttefikiyiz, Karadeniz’de komşuyuz ve aynı zamanda ticari ortağız. Bu yüzden konuşacak birçok konumuz olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Romanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Nicolae Georgescu “Medya aracılığıyla diplomatik, ekonomik, siyasi ve hatta askerî ilişkilerin iyileştirilmesine yönelik her türlü girişimi çok daha kolay bir şekilde yayıyorsunuz.” ifadesini sözlerine ekledi.

UZPR

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları” başlıklı programda, sürdürülebilir iş birliğini değerlendirmek amacıyla Rumen ve Türk gazeteciler bir araya getirildi.

 

Açılışı Romanya Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız tarafından yapılan programda, T.C. Bükreş Büyükelçisi Sayın Özgür Kıvanç Altan, iki devlet arasındaki ilişkileri Türkiye perspektifinden anlattı.

 

Milletvekili ve Romanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Nicolae Gerogescu ise iki ülke arasındaki ilişkilere Romanya perspektifinden değindi.

 

Usta gazetecilerin söz aldığı programda Yavuz Donat, “Türkiye ve Romanya Arası İkili İlişkilerin Geliştirilmesinde Medyanın Rolü” üzerine bir konuşma yaptı.

 

Romanya Profesyonel Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Madalina Corina Diaconu ise “Türkiye ve Romanya Arası İkili İlişkilerin Geleceği ve Medyanın Yönlendirici Gücü” hakkında sunum gerçekleştirdi.

 

Programda, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde medya kuruluşlarının ve alandaki profesyonellerin rolü, ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunabilecek içerik türleri, kamuoyunu doğru bilgilendirmek için medya mensupları arasındaki bilgi alışverişi mekanizmaları, iki ülkedeki medya mensupları arasında sürdürülebilir iş birliği ile ilgili unsurlar tartışıldı.

Agerpres

“Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları” programının açılışında konuşma yapan T.C. Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin çok kapsamlı olduğunu ve önemli bir Avrupa-Atlantik bileşeni de içerdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Romanya ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerçekten çok kapsamlı. Romanya bağımsızlığını ilan ettikten sonra Türkiye ile ilişkiler her zaman olumlu yönde ilerledi. Bu yıl Balkan Antantı’nın 90. yıl dönümünü kutluyoruz. Bu yolda devam eden bir müttefiklik ve komşuluk ilişkimiz var.”

Özgür Kıvanç Altan, Türk ve Rumen medyası arasında daha iyi bir iş birliği yapılması çağrısında bulunarak iki ülke arasında medya alanında temas ve diyalog yaratılmasının karşılıklı olarak yarar sağlayacağını söyledi.

Programda, Romanya-Türkiye Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Nicolae Gerogescu, Türk medyasına Romanya turizmini tanıtmanın yollarını bulma çağrısında bulunurken; Romanya Gazeteciler Birliği Genel Sekreteri Madalina Corina da iki ülkedeki gazeteciler arasında daha kapsamlı bir iş birliği yapılmasının gerekliliğini vurguladı.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türkiye-Romanya Medya Buluşmaları” programına Türkiye ve Romanya’daki medya kuruluşlarının temsilcileri ve Rumen Akademisi Bratianu Enstitüsünün temsilcileri katıldı.

 

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında geniş bir coğrafyada bulunan 90’a yakın temsilciliği aracılığıyla kültürel diplomasi, kamu diplomasisi, eğitim diplomasisi, bilim diplomasisi, gastrodiplomasi gibi çeşitli eksenlerde projeler hayata geçirerek Türkiye’nin kadim kültürel mirasını tanıtmanın yanı sıra Türkiye’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerini güçlendirmeye katkıda bulunmaya devam ediyor.