Türkiye’nin Kültür Turizmi Türkçe Öğrenmeye Teşvik Ediyor

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, tarih boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’ye ve Türkiye’nin eşsiz kültürel zenginliğine duyulan yoğun ilgiyi ve Türkçe öğrenme talebini karşılamaya yönelik faaliyetlerine dünyanın farklı coğrafyalarında devam ediyor.

T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçiliğinin himayelerinde Brunei’de düzenlenen Türkçe kurslarına Bruneililerin Türkiye’yi ziyaret etme ve Türkiye’de yaşama hayali, Türk filmleri ile dizilerini Türkçe izleme isteği başta olmak üzere çok sayıda farklı sebep dolayısıyla gösterilen ilgi her geçen gün artarak devam ediyor.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye’ye ve Türkiye’nin kültürel değerlerine duydukları ilgi dolayısıyla Hajah Siti Sharphina Abdullah ile Lamya Mustafa Ali Hassan, Brunei Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğreniyor.

TÜRK FİLMLERİNİ “TÜRKÇE” İZLEYEBİLMEK İÇİN TÜRKÇE ÖĞRENİYOR

Hajah Siti Sharphina, Türkçe öğrenme sebebine ilişkin “Türk tarihini konu alan Türk filmlerini Türkçe izleyebilmek için Brunei Yunus Emre Enstitüsünün kurslarına katılıyorum. Dünya tarihine adını yazdıran Türk şahsiyetlerin konu alındığı Türk filmlerini izlemeyi çok seviyorum. ‘Fetih 1453’ en sevdiğim Türk filmi. Türk filmlerini alt yazı olmadan orijinal hâlinde yani Türkçe izlemek istiyorum. Bu yüzden Türkçeyi iyi öğrenmeye çalışıyorum.” diye konuştu.

Sharphina, “Ailem ve akrabalarım arasında Türkçe bilen tek kişiyim. Çocuklarım, Türkçe öğrenmeye karşı duyduğum ilgiye ve Türkçe seviyemdeki gelişme karşısında şaşırıyor. Umarım bu çabam, çok sayıda doğal güzelliğe ve köklü bir tarihe sahip olan Türkiye’yi yakından tanıma konusunda onları da heveslendirir.” ifadesini kullandı.

EN BÜYÜK HAYALİ TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETMEK

En büyük hayalinin Türkiye’yi ziyaret olduğunu belirten Sharphina, “Hayalim ilk olarak Kapadokya’yı ziyaret etmek. Bence Kapadokya, balonlara binip güneşin doğuşunu izleyebileceğiniz dünyadaki en güzel yerlerden biri. Umarım Kapadokya’da balona binme ve Göreme Açık Hava Müzesini gezme fırsatım olur.” dedi.

Türk mutfağına dair edindiği bilgiyi paylaşan Hajah Siti Sharphina, “Okuduğum bazı kaynaklarda Türk mutfağına ait 5 yemeğin dünyanın en lezzetli yemekleri arasında yer aldığına ilişkin bir bilgiye rastladım. Bu yemekler şiş kebap, mantı, İskender kebabı, Ali Nazik kebabı ve dönerdi. Zengin Türk mutfağı da ilgimi çeken diğer konular arasında yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKÇE ÖĞRENİYORUM ÇÜNKÜ TÜRKİYE’Yİ ÇOK SEVİYORUM

Brunei Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen diğer kursiyer Mühendis Lamya Mustafa Ali Hassan, Türkçe öğrenme serüvenine dair “Türkçe öğreniyorum çünkü Türkiye’yi çok seviyorum. Her yıl birkaç defa Türkiye’ye seyahat ediyorum. Türkiye’nin doğal güzelliklerini çok seviyorum. Sapanca, en sevdiğim yerlerden biri.” dedi.

NESİLDEN NESİLE TÜRKÇE

Rahmetli anneannesinin ve teyzesinin Türkçe konuştuklarının altını çizen Hassan, “Kızım İstanbul’daki bir üniversitenin tıp fakültesinde eğitim alıyor. Kızım şimdi Türkçe öğreniyor.” diye konuştu.

“GAZİANTEP’İ ZİYARET ETMEK İSTİYORUM”

Lamya Mustafa Ali Hassan, “Türkiye’de İstanbul’u, Kapadokya’yı, Bursa’yı ve Gaziantep’i çok seviyorum. Özellikle Gaziantep’i ziyaret etmek istiyorum. Türk mutfağından döner, İskender kebap, Adana kebap ve köfte çok lezzetli. Baklava, künefe ve lokum en sevdiğim tatlılar arasında yer alıyor.” dedi.

Türk dizilerini yakından takip eden Hassan, Türk dizilerini severek izlediğini belirterek son zamanlarda “Kuruluş Osman” dizisini severek izlediğini dile getirdi.

EŞİ İLE BİRLİKTE TÜRKİYE’DE YAŞAMAK İSTİYOR

Lamya Mustafa Ali Hassan, Türkiye ve Türk kültürüne dair görüşlerini paylaşmasının ardından emekli olduktan sonra eşiyle birlikte Türkiye’de yaşamak istediğini söyledi.

MEDENİYETLER ARASI ETKİLEŞİMİN İZLERİNİ TAŞIYAN TÜRKİYE’NİN KÜLTÜREL DEĞERLERİ DÜNYAYA TANITILIYOR

Yunus Emre Enstitüsü, gerçekleştirdiği faaliyetlerle Türkiye’nin kültür turizmi potansiyelini ön plana çıkarmaya ve Türkiye’nin kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtmaya devam ederek Türkiye’yi dünya çapında cazibe merkezi hâline getirecek atılımlarda bulunuyor. Türkçenin ve Türk kültürünün değerlerinin inşa edildiği coğrafyalarda Türkiye’ye ve Türk kültürüne duyulan ilgi artıyor.

BRUNEİ’DE EĞİTİM DİPLOMASİSİ FAALİYETLERİ

T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçiliğinin himayelerinde, Asya kıtasında gerçekleştirilen eğitim diplomasisi faaliyetleri çerçevesinde Brunei’de iş birliği yapılan eğitim kurumlarının sayısı artıyor.

T.C. Bandar Seri Begavan Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü iş birliğiyle Brunei’de, Brunei Teknik Eğitim Enstitüsü, Brunei Teknoloji Üniversitesi ve Sultan Şerif Ali İslam Üniversitesi personeline yönelik Türkçe kurslarının başlatılmasına yönelik adımlar atıldı.

 

 

 

 

 

 

Diğer Etkinlikler

Cakarta Yunus Emre Enstitüsü’nün çalışmaları sonrası Endonezya’da yer alan devlet ve özel olmak üzere 12...

Nijerya'nın başkenti Abuja'da faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından, 24 Şubat...

Venezuela'da yaşayan gençler, Türk dizileri ve Türkiye-Venezuela ilişkilerinin gelişmesi ile Türkçeye her geçen gün...

Afganistan’da, Yunus Emre Enstitüsünün Osmanlı Türkçesi, sülüs hattı ve tezhip kurslarını başarıyla...