Yunus Emre Türkçe ABC Öğretim Seti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, ilk okuma-yazma sürecindeki kişilerin Türkçe okuma ve yazma becerilerine katkıda bulunmak amacıyla “Yunus Emre Türkçe ABC Öğretim Seti”ni yayımladı. Öğretim seti; alfabe farklılığı nedeniyle Türkçe öğrenirken okuma ve yazma becerilerinde sorun yaşayan öğrenicileri, savaş mağduru Suriyeli sığınmacıları, ilk okuma-yazma düzeyindeki Türkçe öğrenicilerini desteklemeyi amaçlıyor.

TÜRKÇE OKUMA VE YAZMA BECERİLERİNİ KAZANDIRMAYI HEDEFLİYOR

Yunus Emre Enstitüsü, özellikle Azez ve Afrin Yunus Emre Türk Kültür Merkezlerini açtıktan sonra sahadaki ihtiyaç analizlerinden yola çıkarak ilk okuma-yazma setinin hazırlık çalışmalarına başladı. Prof. Dr. Özay Karadağ ile Prof. Dr. Bayram Baş’ın müfredatını oluşturduğu ve yazarlığını yaptığı kitap seti, savaş mağduru sığınmacıların Türkiye’deki uyum sürecini desteklemek; öğrenicilerin Türk alfabesini doğru kullanımını teşvik etmek, öğrenicilere Türkçe okuma ve yazma becerilerini kazandırmak amacıyla hazırlandı.

TÜRKÇE KELİME BİLGİSİNİ GELİŞTİREN HİBRİT BİR KİTAP

Ana dil konuşurlarına verilen ilk okuma-yazma eğitimindeki gibi ses gruplarına göre hazırlanan kitap setinin Millî Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılan ilk okuma-yazma setlerinden farkı, hibrit bir kitap olmasıdır. Kitabın hazırlanmasında ses temelli cümle yöntemi esas alındı. Kitabın bölümlendirilmesinde ses sırasına ve A1.1 seviyesindeki konulara bağlı kalındı. Kitap setiyle okuryazar hâle gelen öğrenicinin Türkçe kelime bilgisini basit cümle yapılarıyla geliştirmek de hedefleniyor.

Set içindeki yer alan kitaplardaki konular çizgiden sese, sesten heceye, heceden kelimeye, kelimeden cümleye şeklindeki öğretim sistemiyle ilerliyor ve temel zamanları içeriyor.

EĞİTSEL OYUNLAR, BULMACALAR VE BOYAMA KİTAPLARI DA SETTE

Öğretim setindeki ilgi çekici eğitsel oyunlar ve bulmacaların yanı sıra öğrenicilerin edindiği bilgileri pekiştirmesi amacıyla Öğr. Gör. Esra Hımhım tarafından hazırlanan 3 farklı boyama kitabı yer alıyor. “Yunus Emre Türkçe ABC Öğretim Seti”nin öğrenicilere, dil öğreticilerine ve alan uzmanlarına faydalı olmasını diliyoruz.

Diğer Etkinlikler

Romanya’daki Yunus Emre Enstitüleri, Romanya’da Türkçeyi geniş kitlelere tanıtmak adına yürüttüğü faaliyetlerin yanı...

Ukraynalı savaş mağduru yaklaşık bin çocuk, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Antalya'nın Kemer...

Yunus Emre Enstitüsü, Yunus Emre'nin vefatının 700. Yıl dönümünün “UNESCO Anma ve ...

Yunus Emre Enstitüsü, yabancı dil olarak Türkçe öğrenenlere ve öğreticilere 15 yardımcı okuma kitabını bir arada...