Arnavutluk’ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi Programı Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, dünyanın farklı coğrafyalarında Türk milletinin kaderini şekillendiren tarihî olayların yıl dönümlerine yönelik etkinlikler düzenlemeye devam ediyor.

T.C. Tiran Büyükelçiliği ve İşkodra Yunus Emre Enstitüsü iş birliğinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi ile Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve çalışmalarını konu alan bir dizi etkinlik İşkodra’da düzenlendi.

HASAN RIZA PAŞA ANITI’NA ÇELENK BIRAKILDI

Hasan Rıza Paşa Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başlayan etkinlik dizisine, T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Tiran Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Ömer Osman Demirbaş, TİKA Tiran Koordinatörü Emine Gizem Başkan, İşkodra Belediye Başkan Yardımcısı Ardit Qylybyli, T.C. Tiran Büyükelçiliği Askerî Ataşesi Albay Muhammet Kelami Kablay, Türk ve yerel kurum ile kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Anıtta gerçekleştirilen anma töreninde protokol konuşmalarını gerçekleştiren T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü vesilesiyle toplandıklarını söyledi.

Türkiye’de yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileyen Atay, felaketin ardından Türkiye’nin yanında olan Arnavutluk’a bu dayanışma ve destek için şükranlarını sundu.

“HASAN RIZA PAŞA, İŞKODRA’DAKİ DESTANSI MÜCADELESİYLE VE NİCE İŞKODRALI DA ÇANAKKALE’DEKİ MÜCADELELERİYLE ADLARINI TARİHE BİRER KAHRAMAN OLARAK YAZDIRMIŞLARDIR”

Türk milletinin makûs talihini tersine çevirdiği 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümünü İşkodra gibi özel bir şehirde kutlamaktan büyük onur duyduğunu vurgulayan Atay, “Beş asır boyunca birlikte yaşamış, aynı kaderi paylaşmış iki millet olarak bu kutlu zaferi ve tüm şehitlerimizi, İşkodra müdafisi Hasan Rıza Paşa Anıtı’nda her sene olduğu üzere kutlamak ve anmak üzere yine birlikteyiz. Hasan Rıza Paşa’nın ve İşkodra’nın milletimizin kalbinde özel bir yeri vardır. Hasan Rıza Paşa, İşkodra’daki destansı mücadelesiyle ve nice İşkodralı da Çanakkale’deki mücadeleleriyle adlarını tarihe birer kahraman olarak yazdırmışlardır.” ifadelerini kullandı.

Atay, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un Millî Mücadele’nin sembol isimlerinden biri olup yüzyıllarca bir arada barış içerisinde yaşamış Türk ve Arnavut milletlerinin en önemli ortak değerlerinden olduğunu kaydetti.

“MEHMET AKİF ERSOY’UN KALEMİNDEN ÇANAKKALE” PANELİ DÜZENLENDİ

İşkodra’daki Luigj Gurakuqi Üniversitesinde “Mehmet Akif Ersoy’un Kaleminden Çanakkale” konulu panel düzenlendi.

Panele, Türkiye’den ve Arnavutluk’tan kurum ile kuruluşların temsilcileri, araştırmacılar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açış konuşmalarını gerçekleştiren T.C. Tiran Büyükelçisi Tayyar Kağan Atay, Arnavutluk’un Türkiye’deki depremlerin ardından göstermiş olduğu dayanışma, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve Arnavutluk kurumlarıyla olan iş birliklerine değindi.

Erzen Koperaj “Mehmet Akif ve Çanakkale Savaşı Hakkındaki Yazıları” ile Sereta Koperaj “Çanakkale Savaşı veya Gelibolu Savaşı” konulu sunumlarıyla panele katıldı.

İŞKODRA YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜNDE ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Panelin ardından İşkodra Yunus Emre Enstitüsünde bir anma programı düzenlendi. İşkodra Yunus Emre Enstitüsü kursiyerleri programda Türkçe ve Arnavutça şiirler okudu.

Programın son bölümünde Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve çalışmalarını konu alan bir belgesel gösterildi.

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Kazakistan'ın başkenti Astana'da "Kazak Bozkırlarında Oğuzların Tarihi Mirası" konulu fotoğraf sergisi sanatseverlerle...

Yunus Emre Enstitüsü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında Güney Afrika’nın Johannesburg ve...