Bakü’de, Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi” açıldı.

Açılış programına Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Mehmet Akif Fikir ve Sanat Vakfı Başkanı Mehmet Ruyan Soydan, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. İsa Hebibbeyli, Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç ve akademisyenler katıldı.

AMİA Başkanı Prof. Dr. Hebibbeyli, yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif’in sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Azerbaycan ve Türk Dünyası için önemli bir şair olduğunu vurguladı.

Azerbaycan ve Türkiye Arasındaki İlişkilerde Bilimsel Alanda Yeni Köprüler Kurulacak

Akif’in adına bir merkezin açılmasıyla Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerde bilimsel alanda yeni köprüler kurulacağını belirten Prof. Dr. Hebibbeyli, “Mehmet Akif Ersoy, Türkiye’nin istiklal edebiyatının kurucusudur. Mehmet Akif Ersoy, edebiyat diliyle halka istiklali anlatmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Hebibbeyli, AMİ bünyesinde Mehmet Akif Ersoy gibi büyük bir şahsiyetin adını taşıyan bir merkezin kurulmasına öncülük ettiği için Bakü Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini iletti.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dalgar ise üniversite olarak Mehmet Akif Ersoy’un isminin geçtiği her yerde var olmayı misyon olarak gördüklerini söyledi.

Prof. Dr. Dalgar, Türk Dünyası’nın el ele kol kola kenetlenip çok çalışarak bilgisini ve tecrübesini birbiriyle paylaşması gerektiğini ifade etti.

Mehmet Akif Ersoy Vakfı Başkanı Soydan ise Akif’in sadece şair değil, aynı zamanda mütefekkir olduğunun altını çizdi.

Soydan, Akif’in güçlü dini inanca, bu itikattan doğan ahlak anlayışına, toplumsal sorumluluk duygusuna ve çalışma azmine sahip olduğunu vurguladı.

Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezindeki Yaklaşık 500 Kitap ve Akif Koleksiyonu Hizmete Sunulacak

Bakü Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Selçuk Karakılıç ise açılışı yapılan merkezde yaklaşık 500 kitap, belge, arşiv malzemeleri ve Akif’in görsellerinden oluşan seçkin koleksiyonun Azerbaycanlı araştırmacıların hizmetinde olacağını söyledi.

Koordinatör Karakılıç, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, eserleri ve mücadelesinden bahsederek Akif’in ömrünü büyük Türkiye idealiyle taçlandıran “sözü de özü de sağlam büyük bir insan” olduğunu belirtti.

Akif’in Türk ve Müslüman dünyasının sorunlarına temel reçeteler sunan realist bir şair olduğunu dile getiren Karakılıç, “Doğumunun 150. yıl dönümünde Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezini AMİA’da açmamızın esas sebebi, Türkiye ve Azerbaycan’ın yüksek seviyede birbirini tanıması ve anlaması için yeni bir kanal açmaktır. Mehmet Akif Ersoy ve Türk Edebiyatı Araştırmaları Merkezi doğru bir kanal olarak ülkelerimiz arasında kültürel ve akademik seviyede hakiki analist ve yorumların yapılmasını sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde edebiyat, psikoloji ve...