Tahran Yunus Emre Enstitüsünde Şebiarus Programı

Yazıcı-dostu sürüm

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus programı gerçekleştirildi.

Tahran Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen programa, T.C. Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Enstitü kursiyerleri ve Tahran’da yaşayan Türkler ile İranlılar katıldı.

Programda konuşan Büyükelçi Kırlangıç, ortak değerlerimizden biri olan Mevlâna’nın İran, Anadolu, Balkanlar ve Arap dünyasında büyük etki bıraktığını belirtti.

Mevlevilik kültürünün Mevlâna’dan sonra halefleri tarafından yaygınlaştırılıp kurumsallaştırıldığına değinen Kırlangıç, Anadolu başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde Mevlevihaneler kurularak Mevlâna’nın fikirlerinin ve eserlerinin bütün insanlara ulaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.

“Tarih boyunca Mevlâna’nın Anadolu’da şekillendirdiği bir kültür var”

Kırlangıç, “Tarih boyunca Mevlâna’nın Anadolu’da şekillendirdiği bir kültür var. Mevlevilik, Anadolu irfanının damarlarına işlemiş bir kültürdür. Mevlâna’yı en iyi anlayabilen toplumlardan biri de Türk toplumudur.” diye konuştu.

“Mevlâna’nın eserlerini bugün yeniden okumaya ve anlamaya ihtiyacımız var”

Mevlâna’yı tanımak için eserlerini anlamak gerektiğini söyleyen Kırlangıç, “Başta Mesnevi olmak üzere Mevlâna’nın eserleri bize yol gösterir. Eserlerini bugün yeniden okumaya ve anlamaya ihtiyacımız var.” değerlendirmesinde bulundu.

Programda, Tahran Yunus Emre Enstitüsü kursiyerleri ve personeli tarafından Mevlâna, Yunus Emre ve Sultan Veled’den şiirler okundu.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde edebiyat, psikoloji ve...