Türk Yapımı “Pota” Filmi, Rusya’da Gerçekleştirilen Kristal Fok Uluslararası Film Festivali’nde Ödüle Layık Görüldü

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında yürüttüğü faaliyetleriyle Türkiye’nin film endüstrisini dünya sahnesine taşıyarak uluslararası alanda Türk sinema sektörünün görünürlüğüne katkı sağlamaya yönelik atılımlarda bulunmaya devam ediyor.

Rusya Federasyonu’na bağlı Buryat Cumhuriyeti’nin başkenti Ulan Ude’de, çocukların ve gençlerin yer aldığı filmlere destek olunması ve gençlerin yeteneklerinin keşfedilmesi amacıyla “Kristal Fok Uluslararası Film Festivali” düzenlendi.

Uluslararası festivale, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Mehmet Ülker, Rusya’nın önde gelen sinema sektörü temsilcileri, yerel kurumların yetkilileri, Türk ve Rus sanatseverler ile davetliler iştirak etti.

Moskova Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla festivalde yer alan, yönetmenliğini ve senaristliğini Ahmet Toklu’nun üstlendiği, başrol oyuncuları arasında Alp Akar, Bahar Hacıbektaşoğlu, Egemen Almacı’nın yer aldığı “Pota” adlı Türk filmi, Kristal Fok Uluslararası Film Festivali’nde ödüle layık görüldü.

“DÜNYANIN FARKLI YERLERİNDE YAŞAYAN, FARKLI ALFABE VE FARKLI DİLLERİ KONUŞAN İNSANLAR OLARAK BİZİ BİRBİRİMİZE BAĞLAYAN ORTAK DEĞERLER VE DERTLER VAR”

Pota filminin yönetmeni ve senaristi Ahmet Toklu yaptığı açıklamada, “Rusya’da gerçekleşen bu festivalde ödül almaktan büyük mutluluk duydum. Dünyanın farklı yerlerinde yaşayan, farklı alfabe ve farklı dilleri konuşan insanlar olarak bizi birbirimize bağlayan ortak değerler ve dertler var. 1990’lı yıllarda Türkiye’de bir grup yoksul çocuğun hikâyesini konu edinen ‘Pota’ filmimizin farklı bir coğrafyada karşılık bulması ve ödüle layık görülmesi beni onurlandırdı. Yurt dışında Türk sinemamızı temsil etme imkânı bulduğumuz bu filmimizi var eden bütün ekip arkadaşlarıma bu vesile ile bir kez daha teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

“TÜRK FİLMLERİ, DÜNYA ÇAPINDA TÜRKİYE’YE VE TÜRKÇEYE OLAN İLGİNİN ARTMASINDA YADSINAMAYACAK DERECEDE ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”

Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Mehmet Ülker programda gerçekleştirdiği konuşmada, “Türk filmleri, dünya çapında Türkiye’ye ve Türkçeye olan ilginin artmasında yadsınamayacak derecede önemli bir yere sahiptir. Kültürel diplomasinin önemli unsurlarından biri olan ve uluslararası arenada Türkiye markasının gücüne güç katan Türk sinemasının eserlerini Rusya’da geniş kitlelerle bir araya getirmeye yönelik girişimlerimize ve faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURİYET’İN 100. YILINDA 100 TÜRK FİLMİ PROJESİ

Koordinatör Dr. Ülker konuşmasının devamında 2023 yılına özel olarak hayata geçirilecek olan projeye değinerek “Enstitümüz tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılına ithaf edilen büyük çaplı kültürel projemiz çerçevesinde zengin bir seçkiden oluşan 100 Türk filmi, Rusya’nın farklı şehirlerinde sinemaseverlerle buluşturulacak.” diye konuştu.

Davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği uluslararası film festivalinde, Türk ve Rus filmlerinin yanı sıra çeşitli ülkelerin yapıtlarının yer aldığı seçkin filmlerin gösterimi yapıldı.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü, Kanada’da gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlara katılarak Türkiye’nin kültürel...

Yunus Emre Enstitüsü, Türk filmleri marifetiyle Balkanlarda Türkçenin ve Türk kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik...

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde “Buğday Tanesi” filmi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Etkinliğe,...