Yunus Emre Enstitüsü, Romanya’da Düzenlenen Avrupa Film Festivali’nde Türkiye’yi Temsil Etti

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türk filmleri marifetiyle Balkanlarda Türkçenin ve Türk kültürünün yaygınlaştırılmasına yönelik çeşitli faaliyetlerini sürdürüyor.

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü, EUNIC Romanya ve Romanya’daki kültür enstitülerinin iş birliğiyle 9-23 Mayıs 2023 tarihleri arasında  “Avrupa Film Festivali” gerçekleştirildi.

TÜRK FİLMLERİYLE ROMANYA’NIN DÖRT BİR YANINDA TÜRK KÜLTÜRÜ TANITILDI

Bükreş Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla Romanya’nın Bükreş, Temeşvar, Botoşani, Oravita, Curtea De Agreş ve Gura Humorului şehirlerinde Türk sinemasının seçkin yapıtlarının gösterimi yapıldı.

Enstitünün Türkiye’yi temsil ettiği festivalde, ilk olarak Temeşvar şehrinde yönetmenliğini ve senaristliğini Ali Özel’in üstlendiği “Bozkır” filmi ile yönetmenliği ve senaristliği Faysal Soysal’a ait olan “Ceviz Ağacı” filmlerinin gösterimi yapıldı.

 

“DÜNYANIN HER YERİNDE İLGİ ODAĞI HÂLİNE GELEN TÜRK FİLMLERİ, BALKANLARDA AYRI BİR EHEMMİYET ARZ EDİYOR”

Bükreş Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Yıldız, “Dünyanın her yerinde ilgi odağı hâline gelen Türk filmleri, Balkanlarda ayrı bir ehemmiyet arz ediyor. Yunus Emre Enstitüsü olarak Türkiye’nin coğrafi ve tarihî zenginlikleri ile kültürel değerlerinin yanı sıra Türk insanının sosyokültürel yapısını barındıran Türk filmleri aracılığıyla uluslararası arenada Türkiye’nin görünürlüğünün ve tanınırlığının artmasına katkı sağlamaya devam ediyoruz.” diye konuştu.

Avrupa Film Festivali’ne her yıl seçkin Türk filmleriyle katılım sağlanarak Türkiye’nin temsil edildiğini ifade eden Koordinatör Yıldız, “Temsilciliklerimizin bulunduğu Bükreş ve Köstence şehirlerinin dışında Romanya’nın farklı yerlerinde gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimiz marifetiyle Türkçenin ve Türk kültürünün tanıtılmasında aktif rol almayı sürdürüyoruz.” dedi.

Bozkır, ReCinema imzalı, Ali Özel'in hem yönettiği hem senaryosunu kaleme aldığı Türk yapımı dram filmi. Başrollerini Ahmet Özel, Mücahit Koçak, Hakan Emre Ünal, Ozan Dağara ve Elif Aydın'ın paylaştığı film 56. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin Ulusal Uzun Metraj kategorisinde 10 dalda ödül aldı.

Avrupa Film Festivali bu yıl Romanya’da 6 farklı şehirde gösterilen filmlerle sona erdi.

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü, Kanada’da gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlara katılarak Türkiye’nin kültürel...

Yunus Emre Enstitüsü, yurt dışında yürüttüğü faaliyetleriyle Türkiye’nin film endüstrisini dünya sahnesine taşıyarak...

Viyana Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde “Buğday Tanesi” filmi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Etkinliğe,...