Prestij Eserler Arasına “Türk Kültürünün ABC’si” Eklendi

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından gastronomiye kadar geniş bir yelpazede uluslararası arenaya taşımaya yönelik projeleri kapsamında prestij eserleri arasına “Türk Kültürünün ABC’si”ni ekledi.

“Türk Kültürünün ABC’si”, Enstitünün uluslararası platformda Türkiye markasını güçlendirme atılımları çerçevesinde çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan kadim Türk kültürünü kapsamlı bir şekilde tanıtan zengin bir kaynak olma özelliğini taşıyor.

Eserde; “Türk Sanatı ve Mimarisi”, “Türk Sanatının Tarihsel Gelişimi”, “Türk Kültürünün Hâkimiyet Alanında Gelişen Mimarlık”, “Türk Müziğinin Tarihi ve Karakteristik Özellikleri”, “Türk Mutfak Kültürü Mirası”, “Türklerde Giyinme Kültürü”, “Türk Edebiyatının Önemli Dönemleri ve Eserleri”, “Türk Kültür Hayatında Mizahın Yeri”, “Türk Dünyasının Özel Gün Kutlamaları ve Gelenekleri”, “Türk Kültüründe Hediyeleşme”, “Türk Sineması” ve “Türk El Sanatları” olmak üzere 12 başlık altında Türkiye’nin eşsiz kültürel değerlerine yer verildi.

Eserde, takdim bölümünü T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ön sözünü Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, giriş kısmını ise İKSV Genel Müdürü Görgün Taner’in kaleme aldığı yazılar yer aldı.

Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, kaleme aldığı ön sözde şu ifadelere yer verdi:

“Kadim Türk kültürü, asırlar boyu hâkim olduğu coğrafyalarda birçok kültürü etkilemiş aynı zamanda da etkileşim hâlinde olduğu kültürlerden etkilenerek gelmiştir ve hâlen gelişmeye devam etmektedir. Bu kadim kültür aynı zamanda da temel değerleri ve prensipleri olan köklü ve ilgi uyandıran bir şekilde günümüzde varlığını sürdürmektedir. Bugün Türkiye’de yaşayan kültür, etkileşim içinde olduğu toplumları etkilemekte ve birçok yabancı tarafından da ilgiyle karşılanmaktadır.

Anadolu’nun önemli medeniyetlerine sahip çıkan ve bu toprakların kültürel mirasını dünyanın farklı yerlerine taşımaya çalışan Türkiye’nin kültür kurumu Yunus Emre Enstitüsü; Türkçenin kadim sesinin dünyaya duyurulmasında, tarihi ve kültürel mirasımızın tanıtılmasında önemli bir görev üstlenmektedir. Tüm dünyada Türk dilini öğreten ve Türk kültürünü tanıtan bir kurum olarak Türk diline ve kültürüne olan ilginin hızla arttığına ve tüm dünyadan meraklıların Türk kültürünün temel özelliklerini öğrenmek istediklerine büyük bir sevinçle şahitlik etmekteyiz. Bu artan ilgiye istinaden, Yunus Emre Enstitüsü olarak kadim Türk kültürünün temel özelliklerini yabancıların anlayabileceği yalınlıkta, ilgi çekici başlıklar altında sunmak için bu derleme kitap çalışmasını hayata geçirmeyi arzuladık.

Türk mimarisinden Türk edebiyatına, Türkiye’deki mizah anlayışından hediyeleşme kültürüne, Türk müziğinden Türk giyim kültürüne, Türk gastronomisinden Türk sinemasına kadar birçok ilgi çekici başlık altında birbirinden değerli yazarların hazırladığı çalışmaları okuyucuların dikkatine sunduk. ‘Türk Kültürünün ABC’si’ adlı bu eserde, okuyucular Türk kültürünün engin ve cazibeli dünyasına birçok farklı başlıkta yelken açarak Türk kültürünü daha iyi tanıma fırsatını bulacaklar.”

Eserde; Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Arif Bilgin, Prof. Dr. Emine Koca, Prof. Dr. Fatma Koç, Prof. Dr. Metin Ekici, Prof. Dr. Mukaddes Gözde Ramazanoğlu, Prof. Dr. Nebi Özdemir, Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz Dişiaçık, Prof. Dr. Ziya Kenan Bilici, Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, Doç. Dr. Mehibe Şahbaz, Doç. Dr. Mustafa Aslan, Doç. Dr. Nuri Seçgin, Doç. Dr. Özge Samancı, Hikmet Barutçugil, Selçuk Küpçük ve Yusuf Duru’nun Türk kültürüne dair kıymetli yazıları yer alıyor.

Eserin “Türk Müziğinin Tarihi ve Karakteristik Özellikleri” bölümünde yer alan karekodlar sayesinde okuyucular Türk müziği enstrümanlarını dinleyebilme fırsatı bulacak.

“Türk Kültürünün ABC’si” adlı prestij eser İngilizce, Fransızca, Rusça ve Arapçaya tercümeye edilerek tüm dünyadan okuyucuların ilgisine sunulacak.

Türk kültürüyle ilgili çalışmalar yapan araştırmacılar, akademisyenler ve Türk kültürüne ilgi duyan yabancılar için “Türk Kültürünün ABC’si” eseri referans teşkil edecek.

 

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye’nin zengin kültürel miras birikimini edebiyattan sinemaya geleneksel el sanatlarından...

Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye ile Afrika arasındaki dostluğun pekiştirilmesi ve muhtelif alanlarda eş güdümün...

Macaristan'da, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)  iş birliğiyle "Gurbetçi...

Suriye'nin kuzeyindeki Azez ilçesinde 92.2 frekansında 2019 yılında yayın hayatına başlayan "Güvenli Bölge Radyosu", 5...