Türkiye ve Çin Sürdürülebilir Enerji İş Birliğini Geleceğe Taşıyor

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye ve Çin sürdürülebilir enerji alanındaki iş birliği projelerini, Çin Ulusal Enerji Yatırım Kuruluşunun (SPIC) ev sahipliğinde Pekin’de düzenlenen “Enerji ile Parlayan Çin ve Türkiye, Karbon Rüyasının Geleceği” etkinliği ile tanıttı.

Dijital ortamda 7 Aralık 2022 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte Çinli ve Türk gençlerin, ekolojik çevre, iklim politikaları ve sürdürülebilir kalkınma sorunlarına olan ilgisini artırmayı amaçlayan fotoğraf yarışmasında kazananlara ödülleri verildi. Etkinliğe iki ülkenin siyaset, iş, kültür, akademi ve medya dünyasından temsilciler katıldı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği ve Pekin Yunus Emre Enstitüsünün destek olduğu etkinlikte SPIC’in, Adana’da inşa ettiği Hunutlu Termik Santrali başta olmak üzere Türkiye’deki projeleri ve iki ülke arasındaki sürdürülebilir enerji alanındaki iş birliği ele alındı.

Pekin Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Tayfun Kalkan etkinlikte yaptığı konuşmada, SPIC’in dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olan iklim değişikliğine dikkat çekmeyi amaçlayan çabasını takdir ettiklerini belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Siyasi İşler ve Enformasyon Müşaviri Şinyi Çien ise konuşmasında, Çin’in benimsediği yeni modernleşme anlayışının en önemli bileşeninin insan ile doğa arasındaki uyum olduğuna işaret ederek, Türkiye’nin de karbon nötr olma konusunda benzer hedefleri paylaştığını, dolayısıyla iki ülkenin bu alanda büyük iş birliği potansiyeline sahip olduğunu aktardı.

TÜRKİYE VE ÇİN AYNI YEŞİL RÜYAYI PAYLAŞIYOR

SPIC Genel Müdürü Baoçing Li, Çin ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geçmişinin kadim zamanlara dek uzandığını, tarihî İpek Yolu’nun ülkeler arasında kültür ve iş birliği köprüsü kurduğunu belirtti.

Baoçing, Çin ve Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmaya ve enerjiye önem verdiğini, karbon nötr olma hedefiyle aynı “yeşil rüyayı” paylaştığını vurguladı.

Diğer Etkinlikler

Mogadişu Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya...

Lefkoşa Yunus Emre Enstitüsü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışının...

Yunus Emre Enstitüsünün katkılarıyla, tarihi yüzyıllar öncesine dayanan ve unutulmaya yüz tutmuş kadim sanat...

Yunus Emre Enstitüsü, çocuklar ile gençlerin yapay zekâ ve NFT gibi yeni teknolojileri kullanarak sanat eserleri...