Yunus Emre Şiir Akşamı

Yazıcı-dostu sürüm

Mostar, Priştine, Saraybosna, Üsküp ve Zagrep'teki Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri 21 Nisan 2021 tarihinde Yunus Emre Şiir Akşamı gerçekleşti. Üsküplü şair ve yazar Seyhan Yakupi Bağdat'ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Kuzey Makedonya Kalkandelen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin İzeti ile "Yunus Emre Aşk ve Tasavvuf" konulu söyleşi de düzenlendi. Etkinlikte Yunus Emre'den şiirler okundu.  Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen ilahiler Boşnak Sanatçı Latif Mocevic ve Hırvat Matilda Pudic tarafından seslendirildi.

Zagreb, Saraybosna, Priştine, Mostar ve Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezleri iş birliğinde Yunus Emre Şiir Akşamı etkinliği düzenledi.

Kültür merkezlerinin sosyal medya hesapları üzerinden 21 Nisan 2021 tarihinde çevrim içi düzenlenen etkinlikte, Yunus Emre Enstitüsü bünyesinde Türkçe öğrenen kursiyerler ile Hırvatistan, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Arnavutluk ve Makedonya’dan programa katılan genç şair ve yazarlar Yunus Emre'nin şiirlerini Türkçe ve kendi dillerinde seslendirdi.

DÜNYAYI YUNUS’UN DİLİNDEN VE GÖNLÜNDEN YORUMLAYALIM 

Programın açış konuşmasını yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Enstitünün faaliyet gösterdiği her ülkede sevgiyle hareket ettiğini belirterek okunan Yunus Emre eserlerinin dostluk köprülerini daha da güçlendireceğini, bir sevgi ve hoşgörü dili olarak Türkçemizi ve Enstitünün kültürümüzü farklı kültürler ile buluşturduğunu ifade etti.  Ateş, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve UNESCO tarafından Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı vesilesiyle ilan edilen Yunus Emre Yılı etkinliklerinin çok anlamlı olduğunu dile getirerek; çok zor bir dönemde yaşayan Yunus’un kendi benliğine yaptığı yolculuğu ve bu yolculukla elde ettiği insani vasıfları sade bir dille kaleme aldığını dile getirdi. Prof. Dr. Ateş Ateş ayrıca; "Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının yaşandığı bu dönemde mevcut zorlukların üstesinden süre gelen alışkanlıklarımız ile baş etmemiz mümkün değil, bu bakımdan Bizim Yunus’un dilinden ve gönlünden yaşadığımız dünyayı sorgulamamız ve yeniden yorumlamamız gerekiyor" dedi. Prof. Dr. Ateş konuşasında, "Yunus’un yüzlerce yıllık bu derin düşüncesinin meyvelerinden beslenebiliyorken barış ve kardeşlik kavramlarının kalıcı olması amacıyla faaliyetlerimizi Yunus Emre Enstitüsü olarak sürdürüyoruz" ifadelerine yer verdi. 

Üsküplü şair ve yazar Seyhan Yakupi Bağdat'ın moderatörlüğünü üstlendiği etkinlikte Kuzey Makedonya Kalkandelen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin İzeti ile "Yunus Emre Aşk ve Tasavvuf" konulu söyleşi de düzenlendi.

TASAVVUF BALKANLARDAKİ TÜM HALKLARI ETKİLİYOR

İ"Yunus Emre bir manevi şahsiyettir, Türkçeyi zor bir dönemde derin konulara vakıf olan bir dil haline getirmiştir." diyen İzeti, Yunus Emre'deki aşkın Allah aşkı olduğunu belirtti. İzeti, "Tasavvufta aşk dediğiniz zaman Allah ile yaşamak demektir. Bu imanın ötesindedir. Yunus Emre aşkının anlaşılması için teorik aşktan Allah'a ulaşmayı bilmek gerekir." dedi. Şiirin aşkı en iyi ve güzel bir şekilde ifade ettiğini ve sufilerin sanatı sanat için yapmadığını söyleyen İzeti, aşıkların birbirlerine ulaşmak istediğini, aşkın uzaktan olamayacağını vurguladı. İzeti ayrıca; "Tasavvufun Balkan Müslümanları ve gayri-müslümler üzerinde çok olumlu bir etkisinin olduğunu dile getirerek, şiirlerde, türkülerde, şarkılarda, sofra adabında ve çocuklara karşı olan sevgide tasavvufun etkisini görmek burada mümkündür" ifadelerini kullandı.

“YUNUS EMRE” İSMİ BİR ENSİTİTÜYE VERİLEBİLECEK EN GÜZEL İSİM

Dijital dünyanın bir vasıta olarak görülmesi gerektiğini ve böyle olursa insanları birbirine yaklaştırma, bir araya getirme misyonunu gerçekleştirebileceğini ifade eden İzeti, tasavvufun gerçeklerinin de vasıta olduğunu vurguladı. İzeti, Yunus’un sözlerini Balkan edebiyatı içerisinde açık bir şekilde görmek mümkündür diyerek, özellikle Boşnak ve Arnavut edebiyatında kaleme alınan şiirlerde ve 2. Dünya Savaşından sonra ele alınan edebiyat eserlerinde Yunus’un izlerinin var olduğunu söyledi. Yunus Emre’nin isminin Enstitü ile isimlendirilmesinin çok önemli olduğunu ve sosyal barıştan, insan sevgisinden, hayatın güzelliklerinden, aşktan, insanın ruhunun kaynağı olan imandan bahsetmesinin de bunun gösterges olduğu kaydetti.  

Etkinlikte Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen ilahiler Boşnak Sanatçı Latif Mocevic ve Hırvat Matilda Pudic tarafından seslendirildi.

YUNUS EMRE VE TÜRKÇE YILI

2021 yılının ‘’Yunus Emre ve Türkçe Yılı’’ olarak anılması ve Yunus Emre'nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması amacıyla Türkiye’de ve yurt dışında düzenlenen '’Dünya Dili Türkçe'’ isimli kampanya Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmişti. 2021 yılı, Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü olması münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmıştı.

Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Yunus Emre Şiir Akşamı

Diğer Etkinlikler

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergi iş birliğinde dünyanın farklı...

Toronto Yunus Emre Enstitüsü tarafından Mehmet Akif Ersoy’u Anma Haftası kapsamında “Mehmet Akif, Şiir, Hafıza ve...

Bakü Yunus Emre Enstitüsünün girişimleriyle ve destekleriyle, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi (AMİA) bünyesinde “...

İran’ın başkenti Tahran’da, Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılı ve 2023 Mevlâna Yılı dolayısıyla Şebiarus...